Festival Borštnikovo srečanje

Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 54. Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

54. Festival Borštnikovo srečanje

14.—27. oktober 2019 | Maribor, Slovenija

Skok na vsebino // Skok na meni

Festival Borštnikovo srečanje - Uvodna stran

54. Festival Borštnikovo srečanje


Torek, 8. oktober 2019

Janez Škof

Nova knjiga v ediciji Borštnikov prstan

Janez Škof

Predstavljamo novo knjigo v zbirki Borštnikov prstan, posvečeno prejemniku te najvišje nagrade za igralsko ustvarjalnost v letu 2018, Janezu Škofu.

Od leta 1970, ko ga je prejela igralka Elvira Kralj, se je Borštnikov prstan uveljavil kot najpomembnejša nagrada za igralsko umetnost v Sloveniji. Strokovna žirija ga izmenično podeljuje igralkam in igralcem za vrhunske dosežke in celovit opus na področju umetnosti dramske igre. Prejemnice in prejemniki te nagrade v času zenita svoje ustvarjalnosti globoko in neizbrisljivo zaznamujejo slovensko gledališče, nemalokrat pa vplivajo tudi na generacije ustvarjalcev, ki prihajajo za njimi. Borštnikov prstan, ki ga festival tradicionalno podeli na zaključni slovesnosti, žaromete usmeri k izjemnemu ustvarjalnemu opusu vrhunske igralke ali igralca, ki se s prejemom te nagrade trajno vpiše med velikane slovenskega gledališča. In kot poklon tej nagradi in velikanom slovenskega gledališča Festival Borštnikovo srečanje je festival z lanskim letom uvedel novo knjižno edicijo Borštnikov prstan.

Letošnja izdaja je posvečena igralcu Janezu Škofu, lanskoletnemu prejemniku Borštnikovega prstana. V knjigi so objavljena besedila, ki osvetljujejo življenje in delo Janeza Škofa, prispevali so jih: Aleš Novak (uvodnik), Tea Rogelj, Vito Taufer, Blaž Lulan, Aljaž Jovanović in Melita Forstnerič Hajnšek, bibliografija njegovih predstav in dosežkov na drugih področjih ustvarjanja dopolnjujejo številne fotografije.

Še vedno je na voljo tudi prva knjiga nove edicije, ki je posvečena igralki Saši Pavček, prejemnici Borštnikovega prstana v letu 2017. 

Knjigo lahko naročite na spodnjih naslovih:

  • po pošti na naslov: Festival Borštnikovo srečanje, Slovenska ulica 27, 2000 Maribor;
  • po e-pošti: info@borstnikovo.si.

Iskalnik