Festival Borštnikovo srečanje

Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 54. Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

54. Festival Borštnikovo srečanje

14.—27. oktober 2019 | Maribor, Slovenija

Skok na vsebino // Skok na meni

Festival Borštnikovo srečanje - Uvodna stran

54. Festival Borštnikovo srečanje


Shifting Baselines

Mednarodni projekt Društva Nagib, Goethe-Instituta Ljubljana in Avstrijskega kulturnega foruma

Na sporedu

16.10.2019, sreda / 17:00 / Minoritska cerkev
19.10.2019, sobota / 18:00 / Lutkovno gledališče Maribor
Shifting Baselines <em>Foto: Victor Galleguillos</em>
Foto: Victor Galleguillos

Shifting baselinesje večleten mednarodni projekt, ki z razpiranjem različnih pogledov združuje teoretske in znanstvene refleksije z umetniškimi praksami. Termin "shifting baselines" izvira iz naravoslovja (natančneje pomorskih in ribiških raziskav), dobro ga je sprejel in raziskal sociološki diskurz, nato se je uveljavil v družboslovnih kontekstih in v kulturi. 

Namen projekta je detektiranje in reflektiranje transformativnih procesov, ki jih po eni strani razumemo kot razmerja med zaznavami, vrednotami in vzorci delovanja ter kot spreminjajoče se okolje na drugi. Socialni psiholog Harald Welzer to pojasni kot razmerje dveh drsečih referenčnih točk, na primer dveh vlakov, ki z enako hitrostjo potujeta po vzporednih tirih, zaradi česar se zdi, opazujoč primerjalno, da stojita pri miru. Pogosto se zgodi, da posamezniki in družbene skupnosti ne prepoznamo procesov, ki vplivajo na nas in spreminjajo družbene okvire, saj se istočasno – in prav tako nezavedno – spreminjajo tudi naše zaznave, vrednote in vzorci delovanja. Zato pogosto ne prepoznamo pomembnih zgodovinskih dogodkov in se ne soočamo z njimi v trenutku njihove aktualnosti.

Lutkovno gledališče Maribor bo med 16. in 19. oktobrom postalo prostor srečanj in sodelovanj med umetniki in znanstveniki iz Nemčije, Avstrije in Slovenije. V formatu štiridnevne umetniško-znanstvene raziskovalne platforme bodo osvetljeni različni vidiki in razsežnosti fenomena. Dva javna dogodka bosta obiskovalce popeljala na fizično, teoretsko, vizualno in performativno eksperimentalno potovanje. 

Umetniki in znanstveniki 
Daphne Büllersbach, Sandra Chatterjee, Jan Tage-Kühling, Robert Läßig, Andrea Sodomka, Blaž Ploj, Elena Messner, Jovita Pristovšek, Martin Pogačar, Simon Belak, Katja Legin, Anja Bornšek, Pablo Leiva, Tomaž Tomljanović, Matthias Wanner

Kuratorji projekta 
Mona Schwitzer, Petra Hazabent, Philipp Krüger

16. 10. 2019 / 17.00 / Minoritska cerkev
Shifting Baselines: Teoretsko srečanje in fizični uvod za občinstvo 

19. 10. 2019 / 18.00 / Lutkovno gledališče Maribor
Shifting Baselines: Izkustveno gledališče


Iskalnik