Festival Borštnikovo srečanje

Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 54. Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

54. Festival Borštnikovo srečanje

14.—27. oktober 2019 | Maribor, Slovenija

Skok na vsebino // Skok na meni

Festival Borštnikovo srečanje - Uvodna stran

54. Festival Borštnikovo srečanje


Srečanje Evropskega regionalnega sveta Mednarodnega gledališkega inštituta ITI

Na sporedu

19.10.2019, sobota / 17:00 / Medetaža /
Srečanje Evropskega regionalnega sveta Mednarodnega gledališkega inštituta ITI

Mednarodni gledališki inštitut je bil ustanovljen leta 1948, ko se je med Vzhodom in Zahodom spustila železna zavesa hladne vojne, in sicer na pobudo prvega generalnega direktorja UNESCO Juliana Huxleya ter dramatika in romanopisca Johna Boyntona Priestleya. Namen ustanoviteljev je bila vzpostavitev organizacije s cilji v kulturi, izobraževanju in umetnosti, z namenom izboljšanja položaja vseh članov na področju uprizoritvenih umetnosti. ITI je zasnovan kot platforma za mednarodno izmenjavo, izobraževanje na področju uprizoritvenih umetnosti za začetnike in profesionalce ter uveljavitev gledališča kot promotorja medsebojnega razumevanja in miru. 

Mednarodni gledališki inštitut se je v tem času razvil v eno največjih organizacij na področju uprizoritvenih umetnosti z mrežo več kot 90 centrov na vseh celinah, ki si prizadeva za družbo, v kateri uprizoritvene umetnosti in ustvarjalci uspevajo in se razvijajo. Inštitut promovira UNESCO-ve cilje, kot so vzpostavitev medsebojnega razumevanja in miru ter varovanje in promocija izražanja na vseh področjih kulture ne glede na starost, spol, veroizpoved ali narodnost. Za uresničevanje teh ciljev deluje narodno in mednarodno: posveča se promociji mednarodne izmenjave znanja in dobrih praks v vseh zvrsteh gledališča, da bi s tem okrepil mir in prijateljstvo med ljudmi ter spodbudil ustvarjalno sodelovanje znotraj uprizoritvenih praks.

Evropski regionalni svet iz 37 nacionalnih centrov, vključno s slovenskim, se sestaja letno, obravnava za evropsko kulturo in kulturne producente pomembne teme, krepi sodelovanje in promovira skupne kulturne akcije. Letos se predstavniki evropskih centrov sestanejo v Mariboru v okviru Festivala Borštnikovo srečanje. Na tridnevnem srečanju bodo razvijali nove strategije sodelovanja, izmenjali izkušnje dobrih praks in predlagali oblike mednarodnih dejavnosti, ob tem pa si bodo ogledali predstave slovenskih producentov in se udeležili dodatnih festivalskih dogodkov.

Razpored dogodkov

  • 19. oktober / 17.00 / MedetažaSNG Maribor / Uvodno srečanje ERC ITI
  • 20. oktober / 10.00 / Vetrinjski dvor / Delovno srečanje ERC ITI 1. del
  • 21. oktober / 9.00 / Vetrinjski dvor / Delovno srečanje ERC ITI 2. del

Iskalnik