Festival Borštnikovo srečanje

Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 54. Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

54. Festival Borštnikovo srečanje

14.—27. oktober 2019 | Maribor, Slovenija

Skok na vsebino // Skok na meni

Festival Borštnikovo srečanje - Uvodna stran

54. Festival Borštnikovo srečanje


Urbani in razigrani sprehodi z Rajzefibrom

Na sporedu

15.10.2019, torek / 10:00 / Pred SNG Maribor /
19.10.2019, sobota / 11:00 / Pred SNG Maribor
26.10.2019, sobota / 10:00 / Pred SNG Maribor /
Urbani in razigrani sprehodi z Rajzefibrom

Rajzefiber raziskuje, odgrinja, spodbuja in igrivo prikazuje raznolike zgodbe mesta in njegovih prebivalcev. V sodelovanju s prebivalci, organizacijami, restavracijami, študenti, profesorji, muzeji in gledališči razvija sprehode, razstave, predstave, raznolike kulturne dogodke za skupno razkrivanje skritih strani mesta. Vse Rajzefibrove dejavnosti in izdelki temeljijo na načelih nanoturizma – lokalno senzibilne, intenzivne izkušnje z zelo osebnim pristopom. Rajzefiber je program Hiše! in turistične zadruge Živo mesto z.o.o.

Prijave na vividcity.office@gmail.com 

Kult:ura s kavo

15. 10. 2019 / 10.00
19. 10. 2019 / 11.00

Ali ste vedeli, da smo imeli v Mariboru prvo kavarno že davnega leta 1748, v dvajsetih letih dvajsetega stoletja jih je bilo sedem, v tridesetih pa enajst. Pitje kave je bilo pomemben del družabnega življenja Mariborčanov, kavarne pa družabna stičišča, kamor se ni šlo zgolj uživat v skodelici dišečega napitka, temveč tudi prebrat časopis, odigrat partijo kart ali šaha; kavarne so bile prizorišča plesov, koncertov in varietejskih predstav tudi mojstrov svetovnega slovesa. 
Špancir kult:ura s kavo po nekdanji mestni promenadi in najbolj znanih mariborskih kavarnah bo ravnal Leon Škerbinc Svengali, svetovno znan iluzionist, ki je svojčas navdušil samega Rasputina. 

Vodenje 15. 10. bo potekalo v angleškem jeziku.

Kult:ura z vinom

26. 10. 2019 / 10.00
Če za Maribor kaj drži kot pribito, je to trditev, da smo mesto vina. Že v listini iz leta 1164, v kateri je prvič zapisan Marchburch, nekdanji grad na Piramidi, po katerem je mesto dobilo ime, je govora o vinogradih, slabih sto let zatem so pisno izpričani tudi vinogradi na tem griču. Na Lentu raste najstarejša trta na svetu, podzemlje skriva eno največjih vinskih kleti v srednji Evropi, okoliški griči so prekriti z vinogradi in na sv. Martina dan je v mestu največje martinovanje v državi.

Sprehod kult:ura z vinombo tekel po poteh, ki so tako ali drugače povezane z vinom, ne samo v žlahtni obliki, ampak tudi takrat, ko "vino brcne pamet v rit", kot zapoje Mariborčan Zoran Predin. Vodič bo sam brat nekdanjega avstrijskega cesarja, nadvojvoda Janez, ki pozna tudi avtorja ponarodele En hribček bom kupil.


Iskalnik